Så länge jag kan minnas har jag fascinerats av ord och språk. Jag gillar att leka med ordens form och semantiska innebörd. På den här bloggen skriver jag om olika fenomen i svenska och engelska språket eller vad som kan hända i översättningen dem emellan. Välkommen att vara med i diskussionen!

Nyord

En av årets höjdpunkter för den som är omåttligt förtjust i ord och språk är när Språkrådet publicerar sin nyordslista. Det är alltid lika spännande att se vilka ord som finns med.

I år gillar jag särskilt attitydinkontinens.
Jag måste erkänna att jag aldrig någonsin hört någon använda det, men förstår genast vad det betyder och kan nämna ett flertal tillfällen då jag råkat på folk som lider av det.

Som frilansare hoppade jag förstås till en aning vid ordet fastlans (med betydelsen 'frilans knuten till viss arbetsplats'). Jag inser att jag är både frilans och fastlans på samma gång.

Den här listan brukar alltid ha något eller några politiska inslag, och att Juholtare dyker upp i år är väl knappast förvånande.

Exempel på andra nyord som av olika anledningar väcker mitt intresse är bröllopsklänning, fulparkerare, matkasse, mobildagis, novellix och prehab. Titta gärna in på Språkrådets nyordslista och se vilka ord som blir dina nya favoriter.


2 kommentarer

Namn: Jerker
Tidpunkt: 2011-12-29 20:37
Alltid intressant med nya ord, särskilt då de är så kreativa. Det ger dessutom en rolig inblick i hur ett språk utvecklas.

Namn: Erica
Tidpunkt: 2011-12-30 13:58
Ja, det är intressant hur orden ändrar betydelse med tiden. Matkasse exempelvis, som nu fått en mer specifik betydelse än tidigare. Språkets utveckling är spännande.

 
 
 
 
:) ;) :D :( :O :P :| :S