Så länge jag kan minnas har jag fascinerats av ord och språk. Jag gillar att leka med ordens form och semantiska innebörd. På den här bloggen skriver jag om olika fenomen i svenska och engelska språket eller vad som kan hända i översättningen dem emellan. Välkommen att vara med i diskussionen!

Underhållande spam

De kommer i omgångar, alla dessa e-brev med erbjudande om att få ta emot en enorm summa pengar, förutsatt att vi gör det ena eller andra. De allra flesta vet förstås att detta bara är lurendrejeri, men eftersom liknande brev återkommer med jämna mellanrum antar jag att det faktiskt finns människor som låter sig luras.

Det är förstås sorgligt, men mitt i allt elände kan jag ändå inte låta bli att se det komiska i det hela. Språket i breven är otroligt bristfälligt, och det lyser igenom att man använt sig av någon automatisk översättningstjänst. Här nedanför kommer ett utdrag där jag har markerat tre saker som jag reagerar särskilt mycket på.

  • Fetstilt: Jag tycker att är det märkligt att banken benämns med "USB Investment Bank London" ena gången, för att några rader längre ned kallas "USB investeringsbanken London". Detta skulle aldrig förekomma i en seriös text.
  • Understruket: Syftningsfelet är helt underbart.
  • Kursivt: Det är inte särskilt svårt att räkna ut hur det engelska originalet såg ut, men på svenska blir det enbart dråpligt.

Här kommer utdraget (underhållning på hög nivå för den som gillar att grotta ner sig i språkfrågor):

"Jag [...] arbetar med UBS Investment Bank London. Jag skriver dig från mitt kontor som kommer att vara en enorm fördel för oss båda. I min avdelning, som är vice ordförande och även medlem i revisionsutskottet, USB investeringsbanken London, jag upptäckte en övergiven summan av £ 13.5Million (Tretton miljoner femhundra tusen Great British Pounds) på ett konto som tillhör en av våra utländska kunder [...] som tyvärr miste livet i en bilolycka.

Vid valet av kontaktar du är upphetsad av geografisk karaktär av var du bor, i synnerhet på grund av känslighet för transaktionen. Och sekretessen här. Just nu är fonden ligger outtagna i vår bank och det finns ingen anhöriga nämnde i sitt fil och banken har tappat målet att hitta någon av hans släkting. Jag personligen har tappat målet att hitta de anhöriga i 3 år nu, jag söker ditt medgivande att presentera dig som de närmast anhöriga / Kommer bidragsmottagaren till den avlidna så att intäkterna från detta konto värderas till 13,5 miljoner pund kommer att överföras till din bank konto som de närmast anhöriga till ..."

 

 


 
 
 
 
:) ;) :D :( :O :P :| :S